/ Pengaruh Proporsi Ketan Putih dan Daunxkelork(Moringapoleifera Lamk.)PterhadapkSifatjFisikkMasker Bubuk Tradisional

Authors

DOI:

https://doi.org/10.26740/jbc.v2n1.p34-45

Abstract

A traditional powder mask is a mask with a powder texture made from natural ingredients. This study uses natural ingredients of white sticky rice and active ingredients moringa leaves and aromatic ingredients of kaffir lime peel is used to minimize the unpleasant scent of moringa leaves. This type of research is experimental. The independent variable of this study is the proportion of white sticky rice flour and moringa leaf powder which are X1(4:3), X2 (5:2), X3 (6:1). Dependent variables are physical properties which include color, scent, texture, stickiness, and panelist preference level. Data collection using the method of observation conducted by 35 panelists. Data analysis used single way analysis (one-way ANOVA) and Duncan test with the help of SPSS version 16. Based on Duncan's test results the best results are shown in X3 with colored criteria greenish-white, moderately scented with moringa leaves, and moderately scented with kaffir lime peel, textured quite smooth, quite sticky, and most preferably panelist. Based on the results of microbiological tests mask of white sticky flour and moringa leaf powder can be seen that has the number of bacteria and fungi detected below the maximum limit of 10âµ. Mask of white sticky flour and moringa leaf powder products can be used until the 7th day and according to Decree of the Director-General of Drug and Food Control Ministry of  Health of the Republic Indonesia Number: HK.00.06.4.02894.

Keywords: Traditional powder mask, white sticky rice, moringa leaf, kaffir lime peel

References

Anonim. 2009. Diet Sihat dan Murah. Buku Prima : Malaysia

Anwar F, Latir S, Ashraf M, Gilan A. 2007. Moringa Oleifera a Food Plant with Multiple Medicine Uses. Phytother. Res. 21 : 17-25

Depkes. 2004. Perundang-undangan Bidang Kosmetik Direktorat Jenderal Pengawasan Obat dan Makanan Republik Indonesia. Jakarta

Fauzi, Aceng Ridwan dan Nurmalina, Rina. 2013. Merawat Kulit dan Wajah. Gramedia : Jakarta

Garjito, Murdijati. 2013. Bumbu Penyedap dan Penyerta Masakan Indonesia. Gramedia Pustaka Utama : Jakarta

Hakim Bey. 2010. All Things Moringa

Hanum, T. 2000. Ekstraksi dan Stabilitass Zar Pewarna Alam dari Katul Beras Ketan Hitam (Oryza sativa glutinosa). Buletin Teknologi dan Industri Pangan XI

Hardiyanthi, Febby. 2005. Antioksidan Ekstrak. Jakarta : Universitas Islam Negeri Syarif

Hariyatimi. 2004. Kemampuan Vitamin E sebagai Antioksidan Terhadap Radikal Bebas pada Lanjut Usia. Surakarta : Universitas Muhammadiyah Surakarta

Hartini, Monica Perwita. 2019. Pemanfaatan Ekstrak Moringa oleifera sebagai Masker Organik untuk Merawat Kesehatan Kulit Wajah. Jurnal Keluarga Sehat Sejahtera Vol.17 (2) : 36

Ifnawati, Khoir. 2013. Pengaruh Enzim Kitinase Kasar dari Bakteri Pseudomonas pseudomallei dan Klebsiella ozaenae Terhadap Pertumbuhan, Morfologi, dan Kadar N-asetilglukosamin Fusarium oxysporum. Universitas-Islam-Negeri Maulana-Malik-Ibrahim

Krisnadi, A.Dudi. 2015. Kelor Super Nutrisi. Pusat Informasi dan Pengembangan Tanaman Kelor Indonesia: Blora

Koswara, S. (2006) . Lebih Akrab dengan Kue Basah. www.ebookpangan.com. diakses 16 September 2018

Kurniawati, Nur. 2010. Sehat dan Cantik Alami dengan Bumbu Dapur. Penerbit Qanita : Bandung

Kusantati, Herni. 2009. Tata Kecantikan Kulit Jilid 3. Direktorat Pembinaan Sekolah Menengah Kejuruan : Jakarta

Leone A., Spada A, Battezzati A., Schiradi A., Aristil J., Bertoli S.. Cultivation, Genetic, Ethanophatmacology, phtohemistry and Pharmacology of Moringa oleifera Leaves: An Overview..2015, 16, 12791-12835.

Luangnarumitchai, S., Lamlertthon, S., dan Tiyaboonchai, W. 2007. Antimicrobial activity of essential oils against five strain of Propionibacterium acnes. Mahidol University Journal of Pharmaceutical Science. 34(1-4): 60-64.

Maysuhara,S. 2009. Rahasia Cantik, Sehat dan Awet Muda. Yogyakarta : Pustaka Panasa

Muchtaridi. 2017. Penelitian pengembangan Minyak Atsiri Sebagai Aromaterapi Dan Potensinya Sebagai Produk Sediaan Farmasi. Research Gate, Vol. 17 (3), 80-88

Murtono, dkk. 2007. Seni Budaya dan Keterampilan, (online), (https://books.google.co.id/books?id=UzcWLNkMHkC&pg=PP4&dq=Murtono+2007.+Seni+Budaya+dan+Keterampilan+Kelas+3+SD,+(&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiIt_KMk9PdAhVEOY8KHW-ECoQQ6AEILzAB ,diakses pada 24 September 2018)

Rahayu, Darsiti. 2016. Penambahan Tepung daun Kelor dalam Pembuatan Mie sebagai Sumber Gizi dengan Penambahan Ekstrak Umbi Wortel sebagai Pengawet Alami. Surakarta : Universitas Muhammadiyah Surakarta

Saputri, Gusti Rai dkk. 2019. Penetapan Kadar Protein Pada Daun Kelor Muda dan Daun Kelor Tua (Moringa oleifera L.) Dengan Menggunakan Metode Kjeldahl. Jurnal Analis Farmasi. Volume 4, No.2, Hal : 108-116

Sudarminto, Setyo Yuwono., ElokWaziiroh. 2019. Teknologi Pengolahan Tepung Terigu dan Olahannya di Industri. Universitas Brawijaya Press

Sudaryono. 2017. Metodologi Penelitian. PT Raja Grafindo Persada : Jakarta

Wahyudi.2014.Penuntun Ilmu Kosmetik Medik. UI Press : Jakarta

Warsito,dkk.2017.Aktivitas Antioksidan dan Antimikroba Minyak Jeruk Purut (Citrus hystrix D.C) dan Komponen Utamanya. Journal of Environmental Engineering & Sustainable Technologi (2017) : 13-18

Downloads

Published

2020-12-30
Abstract views: 268 , PDF Downloads: 519